joi, 17 noiembrie 2016

Ce vei face cu TALANTUL tău?



Ce vei face cu TALANTUL tău?

Este o intrebare care m-a preocupat timp de foarte multi ani, preocupare pe care vreau să ţi-o impărtășesc astăzi.


Care talant?

Să incepem prin a defini ce insemna talantul la grecii antici și in Noul Testament, vizualizând astfel grila de valori până în prezent.

Talantul – in greacă talanton – scala, balanta și latină talentum – dar, aptitudine – era o unitate de măsură pentru metale pretioase, de aproximativ 60 kg.

Deci, talantul insemna in primul rând BOGĂȚIE, avere, capital.



Sa relatam, pe scurt si parabola lui Iisus din Noul Testament, Pilda Talantilor.

Un om oarecare, inainte de pleca departe, pentru mult timp, incredintează averea sa celor 3 slugi. Uneia 5 talanti, alteia 3 și celei de-a treia unul.

Ce face primul? – din relatarea biblica - Indata mergand, cel ce luase cinci talanti a LUCRAT cu ei si a CÂȘTIGAT alti cinci talanti.

Al doilea câștigă incă doi, al treilea sapă o groapă și ASCUNDE argintul stăpânului său, stiindu-l om aspru, care seceră unde n-a semănat și adună de unde n-a imprăstiat.

Revenind stăpânul se socoteste cu cei trei. Pe primii doi îi felicită și le promite RECOMPENSE și responsabilități ulterioare.

Pe cel de-al treilea il MUSTRĂ aspru: Se cuvenea, deci, ca tu sa dai banii mei schimbatorilor de bani, si eu, venind, as fi luat ce este al meu cu dobanda. Luati, deci, de la el talantul si dati-l celui care are zece talanti.



Observăm sensul metaforic al acestei pilde, de cultivare, MULTIPLICARE, inmultire a talantului cu care ai fost inzestrat, punându-l în slujba, in serviciul COMUNITĂȚII, al semenilor tăi.

Să ajuti, să dăruiești, să OFERI, să creezi și dispersezi VALOARE pentru cei din jurul tău.

EŞTI RESPONSABIL PENTRU TALANTUL CARE ŢI-A FOST ÎNCREDINŢAT.



Talantul este acea aptitudine, acea ABILITATE, acel har,harismă, acea calitate, acel filon de metal pretios care se regăseste in fiecare dintre noi.

Talantul este acel ceva care te animă, care te hrănește din interior, te motivează, te face să excelezi, să te autodepășești, te diferențiază, este ceea ce iti conferă UNICITATE, valoare și potențial de crestere.



Talantul meu este de acela de a vedea in fiecare persoană pe care o intalnesc, partea bună, pozitivă, calitățile, unicitatea, și apoi de a acționa ca o OGLINDĂ, prin a reflecta aceste lucuri, a le aduce la suprafata, a le descrie, aprecia și indemna la multiplicarea lor, la explozia POTENȚIALULUI care se află latent in ele.

In esentă, este a ajuta oamenii prin a-i STIMULA să se descopere, să se aprecieze și să se pună in valoare prin talantul lor, prin dezvoltare și crestere personală – spirituală, emoțională, relațională și materială.

Este, în același timp și scopul și motivația mea: să ajut cât mai mulți oameni, din cât mai multe puncte de vedere, să îi insotesc pe drumul transformării și să cresc împreună cu ei.



Fiecărui om i-a fost dăruit un talant.

Înseamnă că şi ţie ţi-a fost dăruit un astfel de dar minunat.

Te invit, când ai disponibilitatea sufletească, să răspunzi la următoarele 3 întrebări și să reflectezi la adevăratul tău talant:

- L-ai identificat cu sinceritate față de tine însuți și cu exactitate?



- Dacă da, ce ai făcut cu el : l-ai ingropat, sau lucrând cu el, ai câștigat alți talanți?



- CE VEI FACE AZI, AICI, ACUM, CU TALANTUL TĂU?

Photo by udit saptarshi on Unsplash

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu