miercuri, 22 martie 2017

(CURSURI de) DEZVOLTARE personală/profesională - Da/Nu/Poate


La ce te gândești când auzi DEZVOLTARE personală? Dar profesională?


Poate la cursuri? Poate la cărți? Poate la materiale audio/video? 


Cât timp aloci pentru dezvoltarea ta? 


Este importantă? De ce? Și cum faci acest lucru? 


Răspunsurile vor fi, evident, foarte diferite. Dacă am aloca fiecărui răspuns o culoare, pe care apoi să o încadram, în mare, în spectrul culorilor, in zona de culori deschise/închise, apoi in grupuri de culori în gradienți, apoi in detaliul nuanței specifice super-individualizate, am obține o varietate vizuală copleșitoare. 


Și este în regulă să fie așa. 


Poate toată chestia asta cu dezvoltarea personală, prin cursuri, cărți, conferințe, clipuri video, ți se pare ceva care nu este pentru tine și pe care o privești cu o oarecare condescendență. 


De ce să plătesc bani, să mă învețe pe mine alții chestii. Mai bine folosesc banii pentru ceva util, și ce am de învățat, învăț eu din viață. Fără bani. 


Școala vieții, spui. Până să apară aceste cursuri, care sunt pe toate drumurile, oamenii nu învățau cum să se dezvolte? Ce, nu poți gândi singur? Trebuie să te învețe cineva cum să gândești, pentru a avea succes? Eu îmi fac propriul drum în viață, singur, fără să îmi spună mie alții ce să fac! Mă și enervează chestia asta. De fapt, mă irită! ...


Sau 


Poate spui: - dacă vorbim despre cursuri de dezvoltarea profesională, asta da! Învăț anumite metode, tehnici, abordari, etc. utile, care îmi vor permite să fiu performant, voi câștiga mai bine, voi fi mai eficient, îmi va rămâne mai mult timp liber, voi avea mai multă energie și satisfacție, și voi fi apreciat pentru profesionalismul meu. 


Sau


Poate gândești: lucrurile trebuie privite diferențiat și selectiv: nu sunt de acord și nu funcționează pentru mine genul de curs în care oamenii se manifestă emoțional, cu efuziuni/entuziasm/îmbrățișări/dezvăluiri ale intimității/ - nu îmi place să văd expunerea vulnerabilității și toată această atmosferă mi se pare invazivă, nu mă interesează și mă face să mă simt inconfortabil, indiferent de natura informațiilor pe care le-aș putea primi, indiferent de structurarea logică, comprimată, cu aplicabilitate pragmatică, ușor de implementat și care garantează rezultate imediate.


În schimb, dacă se va păstra distanța de care am nevoie și voi avea parte exclusiv de exemple relevante, dacă mi se va răspunde exact cum pot rezolva o problemă cu care mă confrunt, și dacă voi avea parte de o confruntare constructivă constantă a unor opinii divergente, argumentate logic, cartezian și punctual, hmmmm, poate aș fi interesat. 


De acord! 


Sau poate ai participat la cursuri în ambele '' lumi '' ale training-ului, ai văzut o oarecare incompatibilitate între cele 2 abordări majore, și ai decis ce funcționează pentru tine. 


Sau poate din fiecare curs la care ai fost, ți-ai luat ceva VALOROS PENTRU TINE și PENTRU VIAȚA TA, care te-a ajutat să te DEZVOLȚI într-un mod real, puternic și de impact. 


Poate au fost INSIGHT-uri revelatoare, poate au fost PAȘI CONCREȚI, pe care i-ai făcut în timpul/după terminarea cursului, care ți-au adus REZULTATE suprinzătoare. 


Poate ai CUNOSCUT OAMENI, care ți-au devenit PRIETENI/PARTENERI de business, poate ai reușit să ÎNȚELEGI lucruri despre tine pe care nu le știai cu atât de mare claritate. 


Poate ai reușit să faci SCHIMBĂRI majore, în bine, în viața ta. 


Poate ți-ai luat din acel curs o MOTIVAȚIE, care a rămas acolo, în interior, stabilă și funcționând ca un motor care te-a propulsat cum nu ți se mai întâmplase până atunci. 


Excelent! 


Sau poate ești în poziția trainer-ului, a coach-ului, a speaker-ului, care are acest privilegiu incredibil, de a fi dedicat CONTRIBUȚIEI și de a avea la finalul cursului, satisfacția de a fi DĂRUIT celor din fața lui ceva de esență, ceva valoros, ceva puternic, care i-a îmbogățit spiritual, emoțional, structural, intelectual, funcțional, psihologic, etc. 


Felicitări! 


Sau poate faci acest lucru, în fiecare zi, pentru oamenii din jurul tău, fără a te poziționa într-un cadru formal, într-o sala de curs, în spatele unui pupitru, sau în fața catedrei. 


Poate ești profesor și antrenor pentru oamenii din viața ta, îi inspiri prin modul tău de a fi, îi ajuți cu abilitatea ta de a asculta cu adevărat și de a îi înțelege în profunzime, poate le ești alături atunci când trec prin momente grele, nu doar atunci când sunt bucuroși, împliniți și fericiți. 


Poate îi încurajezi în momente de slăbiciune, poate le dai imboldul potrivit, când sunt nesiguri și temători, poate le arăți ce este frumos și valoros în ei, atunci când și-au pierdut încrederea și speranța. 


Poate îi înveselești când sunt triști și le oferi un gest simplu, cum ar fi un zâmbet sau o îmbrățișare, când lumea lor se prăbușește. 


Sau poate ai primit toate aceste lucruri și vrei să le împărtășești și să le oferi la rândul tău celorlalți. 




Poate participi, fără să știi, în fiecare clipă, în orice cadru diferit de o sală de curs, la această CONTINUĂ DEZVOLTARE PERSONALĂ și PROFESIONALĂ a ta și a celorlalți. 


Poate ai avut o confruntare dură cu cineva, poate l-ai trezit brutal la realitate, și deși, antagonic în acel moment, ți-a mulțumit mai târziu pentru șocul voit pe care i l-ai aplicat, de care avea nevoie să iasă din acel blocaj. 


Poate diplomația și tactul tău au creat cea mai ușor de acceptat modalitate de acces la adevărul de care celălalt avea nevoie pentru a trece la nivelul următor. 


Pentru că, ÎN ESENȚĂ, 


DEZVOLTAREA 


Înseamnă a trece prin faze progresive, către o TREAPTĂ SUPERIOARĂ. 


Înseamnă a EVOLUA, înseamnă a CREȘTE, înseamnă TRANSFORMARE. 


Înseamnă a dobândi acces la IDEI, CONCEPTE noi, care te ajută să DEVII O VERSIUNE MAI BUNĂ A TA, atât pentru tine, cât și pentru cei din jurul tău. 




În CONCLUZIE, 


Indiferent de răspunsul tău la oportunitatea de a participa la cursuri de dezvoltare personală/profesională, 


DA/NU/POATE 


Te felicit că indiferent de modalitatea aleasă, 


Evoluezi, 


Crești, 


Treci la nivelul următor, 


Te transformi și transformi și lumea din jurul tău. 


Congrats!

Photo by John Schnobrich on Unsplash

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu