'' Adesea tradusă '' FĂ BINE ORICE ( INDIFERENT CE) FACI '', această frază este folosită ca motto de mai multe școli catolice. Tradusă ad litteram înseamnă ''Fă ceea ce faci''; în sens figurat înseamnă '' mergi înainte, continuă, pentru că ești inspirat sau dedicat să faci acest lucru. '' Folosită ca maximă/precept de către Papa Ioan al XXIII-lea, cu următoarea semnificație '' nu te preocupa de nimic altceva în afară de sarcina/misiunea prezentă/care se află în atenția ta în prezent. '' Luptă-te cu/Înfruntă grijile referitoare la ce se va întâmpla în viitor cu tine. Semnificația pe care Papa a dat-o expresiei este aceea de BUCURIE, privind tot ce se întâmplă chiar acum, chiar în acest moment, în prezent și DETAȘARE de îngrijorările viitorului. ( Jurnalul unui Suflet, pag. 154 - 155).
''În primul său discurs public Papa Ioan și-a exprimat preocuparea pentru reunirea cu creștinii separați și pentru pacea în lume. În mesajul de la încoronarea sa a afirmat "cu tarie și sinceritate" ca intenția sa era aceea de a fi un papă pastoral atâta timp cât "toate celelalte daruri umane și priceperi - învățătura, experiența practică, rafinamentul diplomatic - pot să măreasca și sa îmbogățească munca pastorală dar nu o pot înlocui".
Surse:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Latin_phrases_(A)
https://ro.wikipedia.org/wiki/Papa_Ioan_al_XXIII-lea
Eu aș detalia/extinde această formulă concentrată '' FĂ CEEA CE FACI'' astfel:
FII ATENT ȘI PREZENT LA CEEA CE FACI.
Nu există cu adevărat decât MOMENTUL PREZENT.
Ceea ce tocmai s-a întâmplat acum o clipă este deja istorie, ISTORIE CARE NU MAI POATE FI RESCRISĂ.
Ceea ce urmează a se întâmpla peste o clipă va deveni în curând tot istorie, istorie care nu va mai putea fi modificată, dar deocamdată, nu este decât un EVANTAI INFINIT DE POSIBILE DERULĂRI ALE EVENIMENTELOR.
În permanență faci ceva: chiar și când, aparent, nu faci nimic, o acțiune ( mentală - conștientă/subconștientă) tot se desfășoară.
Dacă ALEGI să fii PREZENT la ceea ce faci,
dacă alegi să fii ATENT la ceea ce faci,
să fii cu adevărat prezent și atent, să CONȘTIENTIZEZI de ce, din ce cauză, în ce scop faci ceea ce faci,
dacă reușești să ELIMINI GÂNDURILE PARAZITE, care vor fi tot timpul acolo, în umbră, pândindu-te, atacându-te aproape de fiecare dată în altă formă,
dacă reușești să îți CONCENTREZI ATENȚIA la ceea ce faci, dacă reușești să îți GOLEȘTI MINTEA de orice altceva,
dacă îți amintești constant că FIECARE LUCRU PE CARE ÎL FACI, oricât de mărunt sau aparent neînsemnat CONTEAZĂ, și va ATRAGE CONSECINȚE, plăcute, favorabile sau nu,
dacă ai tot timpul în față asumarea responsabilității că ACȚIUNILE TALE SUNT SINGURELE CARE ÎȚI MODELEAZĂ VIAȚA,
dacă accepți că VIAȚA ESTE O SUCCESIUNE PERPETUĂ de ACUM, ACUM care înseamnă de fiecare dată o ȘANSĂ NOUĂ,
dacă poți ca atunci când faci ceva, să îți FOCALIZEZI ÎNTREAGA ENERGIE asupra acelui lucru, și să faci acest lucru ca o A DOUA NATURĂ, să devină o OBIȘNUINȚĂ, în mod firesc, fără efort, după multe, multe, multe, foarte multe încercări eșuate,
DACĂ POȚI SĂ FACI TOATE ACESTE LUCRURI ȘI LE ȘI FACI,
ÎNSEAMNĂ CĂ EȘTI ÎN POSESIA CELUI MAI PUTERNIC ȘI MAI EFICIENT INSTRUMENT cu ajutorul căruia ÎȚI POȚI CREA ȘI CONTROLA O VIAȚĂ CU ADEVĂRAT LIBERĂ ȘI ÎMPLINITĂ.
''Dacă TOT FACI UN LUCRU, CHIAR DACĂ VREI SĂ ÎL FACI, CHIAR DACĂ NU VREI, și TOTUȘI ÎL FACI, FĂ-L MĂCAR BINE! ''
Nu îți pare o frază cunoscută?
Sau mult mai succinta mostră de ÎNȚELEPCIUNE POPULARĂ:
''Dacă faci un lucru, FĂ-L SĂ-I STEA! ''
Unele lucruri vrei să le faci, altele nu.
Întâlnești, totuși, situații când, chiar dacă nu vrei, totuși faci un lucru.
Este momentul în care, trecând deja de faza acceptării sau respingerii lui, ai făcut deja ALEGEREA să faci lucrul respectiv.
Și atunci, acest moment îți deschide o A DOUA ALEGERE:
1. Fac lucrul respectiv și îmi EPUIZEZ RESURSE considerabile de ENERGIE pentru a mă opune mental îndeplinirii acestuia, în timpul derulării efective a acțiunii aferente, lăsându-mă, după terminarea lui, VLĂGUIT și ÎNCĂRCAT DE EMOȚII NEGATIVE, fiind nevoit să aștept poate o oră, poate 3, poate întreaga zi pentru a mă REÎNCĂRCA POZITIV
sau
2. Am acceptat să fac acest lucru: atunci îl voi face CÂT MAI BINE, cât mai EFICIENT, cât mai REPEDE și atunci îmi voi PROTEJA RESURSELE de ENERGIE pentru lucrurile pe care benevol le aleg să le fac; ÎN PLUS, ORICE ACȚIUNE îmi poate aduce un plus de EXPERIENȚĂ UTILĂ pentru VIITOARE ACȚIUNI, indiferent de natura acestei experiențe - și o experiență negativă se poate dovedi ulterior extrem de productivă - uneori greșeala este cea mai bună sursă de învățare.
REUȘESC SĂ FAC TOATE ACESTEA?
EVIDENT CĂ NU!
DAR ÎNCERC. Încă o dată și încă o dată.
De multe ori îmi reușește, de multe ori nu.
NU RENUNȚ ÎNSĂ NICIODATĂ la a aceaste 3 cuvinte de pragmatism roman:
AGE QUOD AGIS
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu