marți, 9 iunie 2020

UN MINUT


Vrei să ai rezultate diferite? Încearcă ceva diferit. 


Poți să schimbi rezultatele, dacă umbli în primul rând la obiceiuri. 


Unul dintre primele obiceiuri pe care poți să îl schimbi este obiceiul de a amâna. Orice. Doar sunt atât de multe lucruri pe care vrei să le faci, atât de multe lucruri pe care ți le dorești. Lucruri care au o însemnătate diferită pentru tine. 


Dar pe care le amâni. Chiar dacă nu sunt atât de importante - deși poate minimizezi lucrurile cu adevărat importante și te faci că nu le vezi, cât de mult ți le dorești - totuși simți și știi că ar trebui să le faci. 


Acest obicei cu o putere atât de insidioasă - amânarea - câștigă de atât de multe ori, exploatând o slăbiciune foarte mare a ta: '' este greu; nu am chef acum; mi-e lene; mai târziu, poate; etc. '' . 


Cineva - respectiv o parte din tine - te convinge, spunându-ți: '' lasă, ne apucăm/te apuci de mâine'' , '' nu e nici o grabă'' , '' hai, că acum ești obosit, și oricum nu e neapărat necesar '' , '' mai fumăm o țigară și mai vedem'' , '' m-am săturat de acest ''trebuie '' , vreau să mai fac și ce am chef, când și cum îmi vine '' și lista este de o inventivitate uimitoare, inepuizabilă. 

Cineva - respectiv o altă parte din tine- poată să îți spună: '' hai să încercăm, hai să începem. Un minut. Atât. Acum. '' 


Tot ce ai de făcut este să înlocuiești oricare din conversațiile generate de obiceiul de a amâna, cu aceea descrisă mai sus, generată de obiceiul de A ÎNCEPE ACUM, și de a MENȚINE ACȚIUNEA RESPECTIVĂ TIMP DE UN MINUT. 


Dacă vrei rezultate diferite, trebuie să conștientizezi că totul în jurul tău este guvernat de negociere și manipulare. 


Acestea sunt principiile fundamentale de funcționare a minții umane. 


Dacă vrei rezultate diferite, trebuie să negociezi cu tine însuți, să te manipulezi și să câștigi. 


Știu că nu este tocmai fair- play, dar regulile de funcționare a acestei negocieri interne sunt imuabile. Nu le înțelegi, nu le respecți, nu le aplici în avantajul tău, pierzi. 


Trebuie să deturnezi acest truc de a promite și de a încălca promisiunea în favoarea ta. 


Vei vedea că întotdeauna, dacă vei reuși să câștigi negocierea și tu să te crezi că acțiunea respectivă va dura decât un minut, acel cineva care tot timpul te convinge să nu începi nici măcar pentru o secundă - nu mai vorbim de un minut - va fi de acord de fiecare dată: '' decât un minut? Fără probleme'' . 


Vei vedea, de asemenea, că de fiecare dată - fără excepție - vei depăși acel minut, chiar și cu o secundă. În timp, surpriza va fi foarte plăcută. Acel minut se va transforma în 2, în 3, în 10 minute, într-o oră, în luni, în ani. 


Peste Y ani, începând din acest moment, în loc să te uiți în spate, cum faci acum, și să spui: '' Iar a mai trecut un an... De câte ori am zis că... și că... '' , sau '' Dacă acum x ani aș fi făcut y sau z, acum .... '' sau '' de câte ori m-am apucat de x sau de y și m-am lăsat, și iar am reluat și iar am renunțat... '' vei spune:


ÎN ZIUA X, ACUM Y ANI, AM HOTĂRÂT CA ÎN FIECARE ZI, TIMP DE UN MINUT, SĂ FAC Z LUCRU, SAU SĂ GÂNDESC W, SAU SĂ ACȚIONEZ ÎN FELUL N. AU TRECUT Y ANI ȘI IATĂ UNDE AM AJUNS, DATORITĂ UNUI SIMPLU MINUT ...

Photo by Matt Lamers on Unsplash

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu