Copywriter-ul este persoana care se află în spatele conceptului oricărei campanii de publicitate, oricărei reclame, banner, flyer, print, este magicianul mentalist care știe să intre în mintea audienței, să le afle centrele de interes, click-ul care îi motivează și declanșează dorința pe care le-o induce către un anumit comportament.
Un copywriter bun este un fin psiholog, un foarte bun cunoscător al comportamentului uman, al factorilor care declanșează imagini și emoții puternice.
Știe foarte bine să creeze din câteva cuvinte, imagini, sunete și gesturi o poveste de impact, care să lucreze în mintea privitorului și să îi creeze o anumită impresie despre serviciul sau produsul pe care îl promovează creația copywriter-ului, chiar dacă aparent nu ar avea nici o legătură cu acesta - totuși la un moment dat, de cele mai multe ori fără ca potențialul cumpărător să își da seama, ceva din reclama aceea va activa impulsul și scopul va fi fost atins.
Copywriterii sunt oameni cu un simț al umorului, al ironiei și al paradoxului foarte dezvoltat, sunt persoane care sunt foarte prezente la ce se întâmplă în jurul lor, astfel încât să poată surprinde ca un caricaturist talentat, într-o singură tușă îngroșată, într-o singură trăsătură evidențiată esența personalității produsului/serviciului pe care îl promovează.
Câteva dintre reclamele mele favorite sunt acelea de la Old Spice, Telekom - când se derulează pe ecran conversația și la un moment dat unul dintre ei nu mai are credit ... iar celălalt îi spune nu te lasă să ieși din casă... e bine acolo sub papuc? ... țintesc fără ezitare la anumite situații de viață/ familie sau dorințe pe care majoritatea bărbaților le au ( să aibă un corp sculptat și sexy, să fie atrăgători, să iasă cu prietenii la distracție, în oraș și să ia barurile și cluburile la rând...) și lovesc în plin ținta.
Concluzia nu este întotdeauna cel mai reușit silogism, dar poate funcționa ca un booster (catalizator, motivare de scurtă durată): dacă am un parfum deosebit ( Old Spice - mirodenii din trecut), voi fi foarte atrăgător ( și poate mă hotărăsc în sfârșit să mă duc la sală - iar vine vara...), respectiv să văd ce serviciu de telefonie aleg, nu aș vrea să pierd astfel de ocazii...
Cât de abil? Excepțional.
Exemplele pot continua la nesfârșit.
Un film foarte bun în care protagoniștii erau copywriteri este What women want - ce vor femeile - cu Mel Gibson și Helen Hunt, în care ideea genială pentru reclama comandata de divizia pentru femei a Nike atrage vânzări fabuloase și un succes uriaș.
Îi admir pe acești oameni - copywriteri - pentru inteligența lor, pentru spiritul pragmatic, pentru observația detaliului și a mecanismelor minții umane, pentru capacitatea de a spune o poveste atât de expresiv și convingător într-un spațiu foarte limitat - câteva zeci de secunde...
În continuare am făcut un colaj al unor articole relevante despre copywriteri, preluate de pe internet.
ENJOY! (Bucurați-vă de ele!)
O descriere foarte comprimată a ce înseamnă un copywriter, scrisă într-un stil foarte expresiv, plin de vervă, amuzant și realist o găsiți la următorul link:
http://www.copywriteri.ro/2010/04/atributiile-unui-copywriter
De altfel și imaginea articolului mi s-a părut foarte simpatică, drept pentru care am preluat-o.
Ce este un copywriter?Autor: Photoshop Romania
Secretele unui copywriter bun
O descriere foarte comprimată a ce înseamnă un copywriter, scrisă într-un stil foarte expresiv, plin de vervă, amuzant și realist o găsiți la următorul link:
http://www.copywriteri.ro/2010/04/atributiile-unui-copywriter
De altfel și imaginea articolului mi s-a părut foarte simpatică, drept pentru care am preluat-o.
Ce este un copywriter?Autor: Photoshop Romania
Copywriter-ul este persoana care crează textele (în cazul literar, deoarece poate să fie vorba şi despre imagine, sunet, animaţie, etc) pentru reclame, spoturi publicitare, diverste texte menite să vândă anumite produse sau servicii. Mai nou, când se vorbeşte despre Copywriter, lumea se referă la două categorii, adică cei care lucrează direct cu clienţii, outdoor, fizic şi cei care „trăiesc” în lumea on-line. Fiecare dintre ei trebuie să se focuseze pe colaborarea intensă cu persoanele din echipa de creaţie, fiecare trebuie să identifice publicul ţintă pentru a putea să îşi formeze o imagine asupra modului de abordare a textului.
Copywriter-ul poate să facă de asemenea şi Text Content, pe când scriitorul de text content nu este necesar să ştie să facă şi Copywrite. Când vorbim despre Text Content, ne referim la un articol, sau la un text care conţine informaţii generale despre o companie de exemplu, pe când a fi Copywriter înseamnă că trebuie să îţi înţelegi clientul şi trebuie să îl motivezi să cumpere sau să îşi schimbe părerea istorică pe care o are deja.
Secretele unui copywriter bun
Copywriter-ul este parte a echipei de creatie dintr-o agentie de publicitate sau full-service, care creeza materialul publicitar. Acesta, indiferent daca este parte integranta a unei campanii sau nu, porneste de la o idee creativa care poate fi derivata pe mai multe medii (online, outdoor, TV, Radio etc.). Copywriter-ul trebuie sa tina cont de anumite criterii: target (publicul tinta), ton, mesaj, identitatea si pozitia brand-ului si sa poata realiza orice tip de text (de la sloganuri - propozitii scurte care descriu esenta unui brand si headline-uri memorabile si originale, pana la script-uri TV si spoturi radio).
Un copywriter lucreaza cu partenerul de echipa – art director-ul. In momentul in care accountul le-a transmis brief-ul de la client, incepe munca de creatie. Chiar daca art director-ul se ocupa de partea vizuala a unei campanii, trebuie sa lucreze impreuna pentru a gasi idei si concepte creative. Odata ce unul sau mai multe concepte cu multiple implementari sunt acceptate de directorul de creatie, incepe munca efectiva de redactare.
Meseria nu se invata, se fura!
Desi copywriter-ul lucreaza cu cuvinte, concepte si idei creative, nu putem vorbi de calificari formale necesare. Insa, pentru a fi bun si pentru a face fata in aceasta industrie competitiva, copywriter-ul trebuie sa posede o imaginatie bogata si capacitatea de a transpune ideile si gandurile in cuvinte. Multe persoane incearca sa isi dezvolte aceste abilitati prin training-uri specializate, workshop-uri si cursuri de creative writing, insa aceasta nu este o profesie pe care sa o poti invata la facultate!
„Be a grammar nazy!”
O conditie de baza este sa stapanesti perfect atat limba in care vei comunica, cat si alte limbi straine, si sa dai atentie maxima detaliilor. Un copywriter care face greseli gramaticale sau de redactare nu va fi apreciat intr-o agentie, indiferent cat de creativ este.
In plus, trebuie sa detina un vocabular dezvoltat, care sa ii permita sa evite inestetica repetitie. Este important sa manipuleze cu usurinta cuvintele si sa poata sa faca trecerea de la un registru stilistic la altul.
Invata o noua limba straina sau cum sa vorbesti cu partea emotionala a consumatorilor!
Scopul copywriter-ului este de a utiliza strategic cuvintele, pentru a-i face pe consumatori sa actioneze. Este o arta si o stiinta in acelasi timp sa scrii mesaje clare, persuasive si originale, reusind sa selectezi, sa construiesti si sa traduci ideile abstracte in cuvinte care sa exprime produsul pe care vrei sa il vinzi.
De aceea, un copywriter trebuie sa jongleze cu termenii astfel incat sa creeze imagini mentale si sa detalieze beneficiile unui produs pe intelesul cititorului, fara insa a fi prea direct. El poate folosi analogii, cugetari sau cuvinte puternice, fiind atent sa preintampine posibilele obiectii si sa creasca credibilitatea textelor sale.
Copywriter-ul trebuie sa inteleaga strategiile de marketing, elementele psihologice si de limbaj care sa il ajute sa fie persuasiv si sa ii permita sa transforme un simplu text intr-un reclama de efect.
Asuma-ti noile prenume: documentarist – cercetator – copywriter
Un copywriter bun detine abilitatea de a vedea lucrurile atat din punctul de vedere al producatorilor, cat si prin ochii consumatorilor. Pentru ca nu este intotdeauna usor sa scoti in evidenta beneficiile produselor oferite sau Unique Selling Point-ul (USP), documentarea, cercetarea statistica de marketing si intrebarile potrivite fac diferenta intre un text mediocru si o reclama premiata la Cannes Lions.
Cercetarea continua cu privire la stilul de viata al consumatorilor, la atitudinea acestora, la comportamentul si la buying pattern-urile pe care le urmeaza, ajuta copywriter-ul sa dezvolte o buna intelegere a celor carora li se adreseaza si ii permite sa se pozitioneze.
De exemplu, Find your greatness de la Nike a fost lansata in contextul Olimpiadei din Londra si se bazeaza pe un comportament des intalnit in randurile consumatorilor. Acestia considera ca maretia nu poate fi atinsa de o persoana oarecare, ci doar de vedete, de cei care (in special) isi etaleaza aceasta maiestrie si primesc premii internationale. Creatorii reclamei s-au folosit de aceasta impresie generala, au profitat de context (Olimpiada din 2012) si au filmat o serie de filmulete care ii invita pe oameni sa creada in puterea lor, chiar daca nu participa la Olimpiada.
(Aproape) că toată lumea știe să scrie. Majoritatea oamenilor fac asta în fiecare zi. Multă lume are, totuși, o reținere când vine vorba de comunicarea în scris, mai ales atunci când textul respectiv are ca scop o vânzare. Totuși, de ce ar fi diferită vânzarea de conversație?
Textul este cel mai important și cel mai des folosit mod de comunicare al tuturor timpurilor. Textele publicitare bine scrise au generat de-a lungul timpului cele mai multe vânzări, fie că vorbim de broșuri, articole, reviste, bannere, cataloage de produs, script-uri pentru spoturi video și altele.
În zilele noastre, un copywriter bun este cel mai eficient om de vânzări pe care îl poate avea o companie.
Content Marketing-ul reprezintă crearea de conţinut de calitate şi distribuirea lui, cu scopul de a promova un produs sau serviciu. Conţinutul de marketing urmăreşte atragerea de clienţi prin furnizarea de informaţii audienţei ţintă şi declanşarea comportamentului de cumpărare.
Să fii uşor de găsit online de cei interesaţi să cumpere produsele / serviciile tale.
Să vorbeşti cu oamenii şi să atragi prin conţinut creativ.
Să oferi informaţii relevante pentru audienţa ţintă.
Să asiguri un aport constant de informaţii pentru a atrage şi menţine clienţii.
Photo by John Schnobrich on Unsplash
Să fii uşor de găsit online de cei interesaţi să cumpere produsele / serviciile tale.
Să vorbeşti cu oamenii şi să atragi prin conţinut creativ.
Să oferi informaţii relevante pentru audienţa ţintă.
Să asiguri un aport constant de informaţii pentru a atrage şi menţine clienţii.
Photo by John Schnobrich on Unsplash
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu