sâmbătă, 9 mai 2020

Motivație, Interes, Manipulare, Disimulare, Influentare



Fiecare dintre noi suntem animați de un interes în orice facem. Urmărim ceva. Dorim să obținem ceva. De la noi. De la ceilalți. Iar ceilalți urmăresc să obțină ceva. De la ei. Și de la noi. 


În orice facem există o motivație publică, vizibilă, care poate fi afișată și acceptată, și o motivație ascunsă. 


Motivația ascunsă este cea reală. Cunoașterea și conștientizarea motivației ascunse depinde de fiecare, de relația cu sine însuși, de disponsibilitatea de a se cunoaște în profunzime, de a își spune adevărul despre sine însuși, 


Nu ți se întâmplă să gândești sau să spui: '' Nu știu ce m-a apucat, de ce am reacționat așa, de ce am spus sau am făcut asta! '' ? 


Motivația și interesul sunt într-o foarte strânsă interdependență. Motivația: '' DE CE ? '' și Interesul: '' CE urmăresc? '' se determină, se modifică, transformă și condiționează reciproc. 


Motivatia puternică generează energia și resursele care susțin demersul de urmărire a interesului, de atingere a scopului. 


Manipularea și influențarea sunte MIJLOACE prin care este urmat interesul, MODALITĂȚI de ducere la îndeplinire a unui plan. 


Bineînțeles că TOTUL ARE UN PREȚ. Într-adevăr NU EXISTĂ CEVA GRATIS ÎN LUMEA ASTA. 


Pentru orice primești, indiferent ce este, vei plăti un preț. Și pentru orice dăruiești, pentru orice oferi, indiferent ce este, vei primi un preț. 


Nu întotdeauna prețul este corect și nici echitabil. O TRANZACȚIE însă se va încheia întotdeauna, un schimb. 


Poți să faci bine și să fii '' răsplătit '' cu rău. În această tranzacție evident că ești dezavantajat. Însă există un ECHILIBRU UNIVERSAL, o BALANȚĂ atât de precisă, încât niciodată nu va rămâne dezechilibrată. Este decât o chestiune de timp și de modalitate prin care talgerele vor ajunge la exact același nivel. 


ÎNTOTDEAUNA CERCUL SE ÎNCHIDE. Într-un fel sau altul. 


Mai târziu acel rău care ți-a fost '' plătit '' pentru binele oferit va fi compensat cu un bine care ți se va oferi într-o cantitate, intensitate și calitate net superioare a ceea ce tu vei oferi la momentul respectiv furnizorului sau comparativ cu ce îi vei fi oferit în trecut, sau chiar așa, din senin, fără să fi făcut nimic atunci. 


A '' răsplăti'' rău cu rău poate fi adecvat într-o situație critică, dar nu este cea mai inspirată idee, pentru că răul pe care îl faci, indiferent cât este de justificat și indiferent de proporția lui, va atrage mai mult rău. Inevitabil. 


Suntem influnețați și influențăm la rândul nostru în fiecare clipă. Manipulăm și suntem manipulați constant. Puterea de sugestie și autosugestie a minții umane este incredibilă. Dincolo de imaginație. 


„Poţi obţine în viaţă tot ce vrei dacă ajuţi destul de mulţi oameni să obţină ce vor.” - Zig Ziglar. 


La prima vedere această afirmație ar părea o soluție miraculoasă, prin care poți să obții orice dorești în viață. 


Sunt însă câteva aspecte care merită luate în calcul și câteva întrebări pe care le naște asumarea acestei modalități de a ajunge la scop. 


Este în primul rând problema legitimității scopului tău, a celor pe care îi ajuți și a mijloacelor folosite - legitimității legale, morale, etice.


Problema legitimității atrage o altă problemă inevitabilă: aceea a limitelor compromisului rezonabil. 


Evident că ce excede sferei legii nu face obiectul acestei conversații. Ce este în limitele legii, ce se află în interiorul acestui perimetru este corect, acceptabil, sigur, benefic, echitabil - Ius est ars boni et aequi - este chiar definiția și esența legii - dreptul este arta binelui și a echității. 


Aici lucrurile sunt clare. 


Ce este, în schimb, moral și acceptabil? Care sunt limitele compromisului? Și care sunt criteriile prin care stabilești limitele? Cât de important este pentru tine să fii acceptat de societatea, mediul și comunitatea în care trăiești? Cât de importantă este pentru tine liberatea de a încălca aceste reguli nescrise și care au sancțiuni atipice, spre deosebire de normele codificate în legi, ale căror ipoteză, context, sancțiuni sunt foarte clare, ale căror excepții sunt de strictă aplicare și interpretare? 


Dacă ceea ce tu dorești este în contra acestor convenții și cutume? Dacă pentru ca tu să obții ce vrei și dacă cei pe care îi ajuți să obțină ce vor intră în conflict cu mentalitatea, cu limitele acceptabilității celor din jurul tău? 


Ce faci? Cum reziști influenței celor care îți spun că nu e bine ce faci? Că nu se cade? Că va vorbi lumea despre tine? Sau despre ei? Iar tu știi că ai dreptul natural de a îți urma calea și fericirea, de a îți exercita liberatea cu care ai fost înzestrat? 


Este în regulă să îi spui cuiva ce vrea să audă sau să îl ajuți să obțină ce vrea, chiar dacă tu nu ești de acord cu acel lucru, sau nu te interesează și te prefaci interesat și îți construiești un comportament disimulat, pe care îl exersezi constant, astfel încât să pară în totalitate autentic și să îți devină o a doua natură? 


Poți accepta ca adevăr că pentru a reuși, trebuie să mai faci și ce trebuie, nu numai ce îți place, cu ce ești de acord și în ce crezi cu adevărat? 


Crezi că poți refuza să faci compromisuri și totuși să faci pur și simplu ce îți place, ce te pasionează, ce te motivează total, fără nici un efort, astfel încât viața ta să fie exact cum o vizualizezi? 


Ești suficient de bun la acest joc al manipulării și influențării, să îți dai seama care este motivul real și motivul ascuns al celorlalți, mai ales când sunt suficienți de abili încât să îți vorbească doar despre interesul tău și să pară că se gândesc exclusiv la avantajele tale? 


Îți dai seama de fiecare dată care este direcția în care te îndrepți și dacă acea idee pe care ți-ai    însușit-o ți-a fost sugerată discret și fără să îți dai seama, de fapt, de către altcineva? 


Aș reformula: „Poţi obţine în viaţă tot ce vrei dacă ajuţi destul de mulţi oameni să obţină ce vor”, dacă tu crezi în ceea ce vrei să obții, dacă ceea ce tu vrei să obții și ceea ce vor cei pe care îi ajuți să obțină este corect, echitabil, este o manifestare a libertății lor și a libertății tale, fără a încălca libertatea și interesul legitim, justificat, rezonabil, al tuturor celorlalți, dacă influența și manipularea ta sunt exercitate cu integritate și dacă reușești să îți păstrezi integritatea valorilor, principiilor, scopurilor și intereselor tale atunci când manipularea și influențarea celorlalți se revarsă asupra ta. 

Photo by Alexey Derevtsov on Unsplash

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu