miercuri, 6 aprilie 2016

FILOZOFII DE VIAȚĂ. EXEMPLE. ÎNTREBĂRI.


Cât de multe pot înțelege dinVIAȚĂ?

Pot înțelege viața? Dacă mă preocupă astfel de întrebări, de unde să încep?

Să încep prin a citi filozofie? Sunt atât de multe variante, atât de multe adevăruri axiomatice contradictorii... Nu cred că pot găsi răspunsul acolo.

Asta, dacă nu sunt filozof. Și nu sunt.

Sunt însă multe idei utile, interesante, surprinzătoare, sunt multe repere care te pot ajuta - este ironic, nu-i așa - să îți construiești o filozofie de viață.

Filozofia de viață - este întrucâtva redundant, pentru că filozofia înseamnă concepție generală, noțiuni și idei despre LUME, VIAȚĂ, REALITATE.

Există DUMNEZEU?

Da - răspunsul meu.

VISURILE pot deveni realitate?



Cheloo, pe care îl apreciez pentru inteligența, originalitate și curajul lui, spune: 

Orice vis devine realitate, daca esti tampit
Poti fi pus la locul tau cu medicamentul potrivit.

Răspunsul meu: Da - visurile devin realitate. Contrar ideii aparent mizantrope din cele două versuri - mizantropism  care i-a fost aplicat ca etichetă pe nedrept de multe ori, eu cred doar că este crud de realist și un atent observator al naturii umane- idee care  în cele mai multe cazuri redă cu acuratețe o realitate crudă și tragică în același timp, nu în toate cazurile însă -  el este cel mai relevant contraexemplu: a visat ( bine, nu știu cum visează Cheloo, cred că mai exact ar fi și-a propus) să facă ce face de peste 20 de ani, a început imediat ce a știut ce vrea să facă și a făcut  acel lucru, pe care îl face foarte bine și în prezent. 



François Truffaut și-a găsit în cinema scăparea de o viață de familie nesatisfăcătoare, la vârsta fragedă de 8 ani.

Atunci a avut această minunată șansă în care cred și pe care o calific ca un reper esențial pentru filozofia de viață a unei persoane: REVELAȚIA.

Atunci a văzut primul film: Paradis Perdu (Paradise Lost).

Atunci a început OBSESIA lui: FILMUL. 

Chiulea frecvent de la școală și se strecura în cinematografe, pentru că nu avea bani de bilet. 

După ce a fost exmatriculat din mai multe școli, la vârsta de 14 ani a decis să se EDUCE singur. 

2 din SCOPURILE sale academice, începând din acel MOMENT DECISIV,  au fost să vadă 3 filme pe zi și să citească 3 cărți pe săptămână. 

DORINȚA OBSESIVĂ i-a determinat și HOTĂRÂREA FERMĂ referitor la CINE ESTE și CE VA FACE PENTRU TOT RESTUL VIEȚII. 

Este autorul teoriei autorului  ( auteur theory) - filmul reflectă viziunea creativă personală a regizorului, astfel încât, deși procesul producției unui film este un proces '' industrial '', vocea creativă a autorului trebuie să fie suficient de distinctă astfel încât să strălucească dincolo de interferențele întregului proces. 
Regizorul folosește astfel camera de luat vederi ca pe un instrument creativ, la fel cum scriitorul folosește penița. 



Lucrecia Martel este un regizor argentinian, lesbiană. Dacă o veți descoperi, veți descoperi și o viziune extrem de delicată, de fină, despre sufletul femeii, despre viața de zi cu zi, despre dorință, tristețe, conversație, credință, despre universul familiei și al sensibilității, provocărilor feminine, evadării, renunțării, speranței, dragostei și înstrăinării.

A studiat la Avellaneda Experimental (AVEX) , apoi la National Experimentation Filmmaking School (ENERC) în Buenos Aires. Pentru că universitatea ale cărei cursuri le urma a fost închisă din lipsă de fonduri, a decis să se EDUCE singură: '' Am văzut filme, am citit cărți, am scris. Am fost o MINTE LIBERĂ, pentru că  A TREBUIT SĂ FIU.''

Dacă v-am stârnit curiozitatea, citiți despre ei și vedeți-le filmele.

Truffaut: Les Quatre Cents Coups, La femme d'à côté - primul și penultimul film.
Martel: La Cienaga, La Nina Santa, La Mujer sin Cabeza.



Mike Tyson s-a născut în Brooklyn, New York. Până la vârsta de 13 ani, crescând într-un cartier cu o rată a criminalității foarte crescută, fusese arestat de 38 de  ori. Prima lui luptă a fost un un adolescent mai mare decât el, care îi maltratase un porumbel.

Motivele principale ale confruntărilor în care se arunca fără ezitare erau vocea lui pițigăiată și bâlbâiala/gângăveala lui. 

După ce a fost descoperit de un consilier pentru centrele pentru minori, fost boxer, care i-a remarcat talentul și abiltățile native, a devenit cel mai tânăr campion din istoria boxului, la 20 de ani, neegalat vreodată, la categoria grea, pentru versiunile  WBC, WBA și IBF. 

Într-un film - documentar HBO despre viața lui, țin minte cum Mike relata că la o vârstă foarte fragedă se uita TOATĂ ZIUA la meciuri de box, studiind cu PASIUNE și DEDICAȚIE TOTALĂ fiecare mișcare a marilor glorii ale boxului din trecut.


ÎN FIECARE ZI. TOATĂ ZIUA. 



Antonio Banderas își dorea să devină fotbalist profesionist, dar visul lui a fost spulberat când, la vârsta de 14 ani, și-a rupt piciorul.
Cariera de actor a început la 19 ani, când lucra într-un mic teatru. 

A câștigat notorietate printr-o serie de filme al căror regizor a fost Pedro Almodóvar, între anii 1982 și 1990.

Notorietatea internațională a dobândit-o în filme de primă importanță la Hollywood, începând cu rolul principal al peliculei din 1995, regizată de Robert Rodriguez, Desperado.


Este o replică pe care nu o pot uita, din Desperado, când vorbește cu puștiul care transporta droguri în chitară, arătându-i câteva acorduri, și învățându-l să aibă degetele relaxate, pentru a mângâia muzica afară din chitară:


Practise every day, kid! All day!


Exersează în fiecare zi, puștiule! Toată ziua!

EXEMPLU MEU DE FILOZOFIE DE VIAȚĂ? 

1. EVENIMENT

2. REVELAȚIE

3. HOTĂRÂRE

3.5 Practise every day, kid! All day!

Photo by Giammarco Boscaro on Unsplash

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu