joi, 23 aprilie 2015

Să nu ai AȘTEPTĂRI de la OAMENI și NU VEI FI DEZAMĂGIT. Adevărat? Fals? Altă variantă?


Sunt convins că cei mai mulți dintre voi fie ați rostit la un moment dat, fie ați auzit această frază:
'' SĂ NU AI AȘTEPTĂRI DE LA OAMENI ȘI NU VEI FI DEZĂMĂGIT'' .

Haideți să urmărim împreună care este silogismul acestui raționament, cel puțin cel aparent, și ce se află, de fapt în spate, precum și să îl supunem testului realității și adevărului.

Pentru început:

  • SĂ NU AI AȘTEPTĂRI
Opinia mea este că tocmai acest început de frază este de fapt o concluzie a celui care o emite, respectiv cel care face această afirmație A AVUT AȘTEPTĂRI DE LA OAMENI, de la ceilalți - ceea ce este absolut normal, face parte din natura umană - și ca o paranteză așteptările vizează situații în care AI FĂCUT CEVA PENTRU CELĂLALT, l-ai ajutat, l-ai susținut, ai avut încredere în el, l-ai motivat, i-ai fost alături etc., și pentru a adăuga eu cuvintele care completează fraza AȘTEPTAREA SE REFERĂ LA REACȚIA ESTIMATĂ A CELUILALT, reacție despre care tu crezi că va fi RECUNOȘTINȚĂ, APRECIERE, MULȚUMIRE pentru ajutorul, încrederea, sinceritatea, sprijinul, etc. pe care i le-ai acordat.

Această așteptare a reacției de mulțumire a celuilalt nu s-a adeverit.
De multe ori, nu neapărat de cele mai  multe ori, reacția celuilalt a fost INGRATITUDINE, NERECUNOȘTINȚĂ, INDIFERENȚĂ, ASUMAREA CA FIRESC A AJUTORULUI, etc.


  • NU VEI FI DEZAMĂGIT
Este finalul frazei, și o modalitate  - poate elegantă - a celui care face afirmația de a îți împărtăși  DE CÂTE ORI A FOST DEZAMĂGIT și de a confirma că SE AȘTEAPTĂ ÎN CONTINUARE SĂ FIE DEZAMĂGIT.


  • ȘI ASTFEL SE AMĂGEȘTE ÎN CONTINUARE, ASTEPTÂND ÎN SECRET RECUNOȘTINȚĂ & APRECIERE
deși bravează și spune  - nu am așteptări, nu are ce să mă dezamăgească.

Vă împărtășesc care este filozofia și principiul meu de viață referitor la acest subiect:

  1. IUBESC OAMENII 
Îi găsesc fascinanți în multitudinea incredibilă a personalităților lor, a modului în care gândesc și percep, a paletei incredibile de emoții surprinzătoare de care sunt capabili.
  1. ÎMI PLACE SĂ AJUT OAMENII ȘI SĂ CUNOSC OAMENI NOI & SĂ ÎI REDESCOPĂR PE CEI PE CARE - CRED CĂ - ÎI CUNOSC.
Fiecare se manifestă diferit: unul poate este expansiv, verbalizează foarte mult, altul poate este mai discret, și poate pune o încărcătură emoțională incredibilă într-un gest discret, pe care grăbit și așteptând o manifestare standard, poate nu îl observi...
  1. Sunt fan al ideii: VIAȚA E FRUMOASĂ! pe care o traduc astfel: VIAȚA ÎNSEAMNĂ OAMENI. ȘI OAMENII SUNT FRUMOȘI & GENEROȘI indiferent cum crezi tu că ar trebui să fie sau să se comporte față de tine. 
Observați că toți cei trei marcatori încep cu 1. Nu sunt numerotați 1,2,3.
Pentru că în toate cele 3 concepte cred simultan, și în egală măsură prioritar.

CONCLUZIA MEA, care poate funcționează pentru voi, poate nu  - voi decideți:

  • VIAȚA E FRUMOASĂ
  • OAMENII SUNT FRUMOȘI & GENEROȘI
  • CÂND DECIZI SĂ FACI CEVA PENTRU CINEVA, FĂ ACEL LUCRU & FĂ-L CU BUCURIE & ENTUZIASM
  • ACCEPTĂ ȘI ÎMBRĂȚIȘEAZĂ ORICE REACȚIE, pentru că fiecare este liber să fie cine vrea să fie și să accepte sau nu cine vrei tu ca el să fie sau cine vrea el ca tu să fii!
  • SUNT RECUNOSCĂTOR PENTRU FIECARE ZI & PENTRU FIECARE EVENIMENT DIN VIAȚA MEA & DIN VIAȚA CELOR CARE ALEG SĂ MĂ INCLUDĂ ÎN VIAȚA LOR
VĂ UREZ O VIAȚĂ FRUMOASĂ & TRĂITĂ DIN PLIN!

Photo by Na Inho on Unsplash

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu