marți, 30 iunie 2015

COSTUMUL PUTERNIC




Super-eroii își iau puterea din costumul lor. 


Costumul îi dă super- eroului o altă identitate, de luptător, de războinic, și în majoritatea cazurilor, de învingător. 

Costumul îl face invincibil, îi dă curaj, încredere în sine și recunoaștere, faimă. 


Pe lângă diversele arme care intră în componența costumului, care îl completează, un element este omniprezent: MASCA. 


Când super-eroul își pune masca, poate să fie personajul în a cărui piele intră și poate avea un anumit mod de a fi, un tip de comportament, pe care omul de sub mască, omul real, nu îl afișează niciodată în viața de zi cu zi. 


Super - eroii au vieți duble. 

În viața de zi cu zi, de cele mai multe ori, este o persoană care trece nevăzută, modestă, uneori chiar umilă, fără puteri ieșite din comun, o persoană pe care nu ai recunoaște-o din mulțime. 


Adesea, acest comportament este voit controlat, pentru a nu fi depistat, pentru a nu fi deconspirat, pentru a nu i se afla adevărata identitate. 


Fiecare dintre noi, chiar dacă nu este super- erou, are un COSTUM PUTERNIC. 

Este acea modalitate de a fi prin care reușește să facă față situațiilor dificile, provocărilor, confruntărilor. 


Costumul puternic este acea modalitate de a rezolva probleme, pe care fiecare dintre noi a găsit-o într-un anumit context, de obicei la o vârstă fragedă, acea modalitate de a fi, de a se comporta, care îl ajută să iasă din aproape toate situațiile dificile și în spatele căreia se simte puternic, la fel ca super -eroul. 


Sunt persoane care au drept costum puternic o ATITUDINE INTIMIDANTĂ, care îi ajută să se impună, să obțină ce vor, să rezolve diverse probleme.


SUNT PUTERNIC, și asta câștigă respect și atrage. 


SUNT NEBUN, NU TE PUNE CU MINE... 


Sunt persoane pentru care CRITICA NESFÂRȘITĂ, A TUTUROR este un mod de viață. În momentul în care nimic nu este bine pentru tine, toți sunt defecți în afară de tine, nimeni nu deține adevărul, toți greșesc... etc... 


Sunt persoane pentru care GLUMELE și UMORUL SPONTAN îi scot din orice situație. 


Un alt costum puternic este A-ȘI CERE SCUZE. Poate părea surprinzător, dar în momentul în care o persoană își cere scuze în continuu: '' Iartă-mă! Sper că nu te-am supărat! Dacă nu vă deranjez prea mult, aș dori.. mi-aș permite să vă rog....'' , acea persoană devine o persoană foarte greu de refuzat. 


Sunt persoane pentru care O POLITEȚE IMPECABILĂ, chiar și într-un context unde este exagerată, sau puțin forțată, este soluția optimă, care dă rezultate întotdeauna: este foarte greu să nu te lași cucerit de astfel de maniere, chiar dacă depășesc limita ridicolului, oricum flatează și își ating tința fără greș. 


NU POȚI REFUZA O ASEMENEA FRUMUSEȚE... O, cât de des este folosit un decolteu, un zâmbet insinuant, o solicitare naivă a ajutorului: SUNT ATÂT DE NEPRICEPUTĂ...


BINEVOITORUL: Dați-mi voie să vă ajut, este plăcerea mea să ... 

TIMIDITATEA EXAGERATĂ, sau CAPUL PLECAT/ PRIVIREA FURATĂ/RUȘINATĂ, sau UN GLAS CU O INTENSITATE REDUSĂ, sunt alte costume puternice, foarte eficiente. 


ATITUDINEA ÎNCREZĂTOARE, care denotă PUTERE și IMPORTANȚĂ, chiar dacă este doar un bluff - poate fi eficace: '' trebuie să fie o persoană foarte importantă, dacă are un astfel de comportament!''.


SUNT BOGAT. CÂT MĂ COSTĂ? - este cred, un costum puternic pe care îl recunoașteți și pe care îl întâlniți destul de frecvent. 


'' VĂ ADMIR, DACĂ AȘ PUTEA FI ȘI EU CA DUMNEAVOASTRĂ...'' - a te pune voit în inferioritate în față celuilalt ridică balanța în favoarea lui, și atunci este dispus să te ajute, pentru că l-ai făcut să se simtă puternic. 


NU AM NEVOIE DE TINE - NU ȚI-AM CERUT EU SĂ ... este un costum puternic foarte interesant. Îl scutește pe cel care îl folosește de orice obligație directă sau indirectă de contra- serviciu, sau de gratitudine față de celălalt. Este un alt fel de a spune: EU ORICUM MERIT TOTUL, pentru că sunt eu. DACĂ NU ÎMI OFERI TU, ÎMI VA OFERI ALTCINEVA. Echivalează, de asemenea cu o blamare indirectă și o învinovățire a celuilalt: DACĂ AI FĂCUT CEVA PENTRU MINE ESTE PENTRU CĂ AI VRUT TU. Acum mai ai și pretenție de la mine să am un anumit comportament? Cred că mă confunzi... 


Lista este fără sfârșit. 


Fiecare dintre noi a constatat în timp că acest COSTUM PUTERNIC îi aduce rezultate. 

Funcționează. 


Provocarea este SĂ NU DEVII COSTUMUL TĂU PUTERNIC și SĂ ÎȚI UIȚI ADEVĂRATA INDENTIATE. 


Pericolul este să fii și cu cei dragi tot costumul tău puternic. 


Tentația este ca acasă, sau în alt mediu intim, să îți lași costumul în continuare pe tine, să nu îl dezbraci și să nu redevii tu. 


Iar PIERDEREA CEA MAI MARE este să nu îți dai voie să ÎȚI DESCOPERI ALTE COSTUME PUTERNICE, mai apropiate de adevărata ta natură. 


Poți, de asemenea, să nu mai ai PUTEREA să RENUNȚI la costumul tău puternic, la acel costum care a fost generat de o împrejurare traumatică, pe care refuzi să o lași în trecut, și care te intoxică în continuare. 


Sub nici o formă NU BLAMEZ COSTUMUL PUTERNIC AL CUIVA! 


Este o componentă psihic - emoțional - atitudinală inerentă ființei umane. 


În momentul în care REUȘEȘTI SĂ ÎȚI IDENTIFICI COSTUMUL PUTERNIC, ai deja un mare avantaj, pe care îl poți multiplica la nesfârșit. 


Tot ce vreau să spun este că, dacă nu este suficient de clar conștientizat și controlat, îți poate aduce mai multe neplăceri decât satisfacții.


CARE ESTE COSTUMUL TĂU PUTERNIC? !

Photo by TK Hammonds on Unsplash

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu