luni, 8 iunie 2015

NU MA ASCULȚI NICIODATĂ!

" Mulțumesc că ți-ai făcut timp să mă asculți plângându-mă de faptul că niciodată nu mă asculți!"

Vă este cunoscută această conversație?

Cu siguranță.

Această conversație apare inevitabil la un moment dat, în orice cuplu. Provocarea este să diminuezi pe cât posibil frecvența ei.

De obicei cei mai buni la a nu asculta sunt bărbații. Deși nici femeile nu fac excepție. Nici părinții. Cât despre copii? Sunt campioni atunci când este vorba de a nu își asculta părinții. Ce să mai vorbin despre clienții furioși? Sau de patronii indiferenți. Sau de angajatori...

Printre multele cauze ale acestei lipse de comunicare se află una care din păcate este ignorată din nou și din nou: oamenii acordă atenție totală oricărui lucru/subiect care îi interesează.

În majoritatea timpului, ne gândim la noi înșine: ce vreau eu, ce mă interesează pe mine, ce îmi oferă mie plăcere și satisfacție.

De cele mai multe ori ne gândim la propria persoană.

Dacă s-ar face o statistică privitoare la cuvântul care este cel mai folosit în toate tipurile de conversații, care credeți că ar fi rezultatul?

Presupunerea voastră este corectă: EU.

EU este cuvântul cel mai des folosit într-o conversație.

Ce ne diferențiază pe noi, oamenii, de animale este sentimentul de importanță.

Acesta este cel mai puternic impuls pentru orice individ.

Vrem ca importanța noastră să fie recunoscută public, vrem să fim lăudați & apreciați, vrem să fim recunoscuți ( în sensul de înțelegere exactă a identității și valorii noastre - te recunosc ca fiind ...)


Toți vrem să fim auziți, să fim ascultați.

Când cineva ne ascultă cu adevărat, ne simțim extraordinar. Înseamnă că ceea ce spunem este important, este demn de a fi auzit/merită să fie auzit.

Înseamnă că noi contăm pentru cealaltă persoană.


Poate dacă am încerca să ne concentrăm întreaga atenție asupra a ceea ce spune cealaltă persoană, oprindu-ne pentru câteva minute să ne mai gândim la noi, lucrurile ar fi diferite.

Poate, dacă vrem să fim ascultați, am putea încerca să îl ascultăm mai întâi pe celălalt, și atunci atenția lui/ei ne-ar fi acordată în întregime și de bunăvoie; poate am putea încerca să fim mai întâi interesați real, autentic de ceea ce dorește celălalt, și abia după aceea să cerem să fim auziți, la rândul nostru.

Poate atunci, NU MĂ ASCULȚI NICIODATĂ s-ar transforma în : "iți mulțumesc mult  că m-ai ascultat cu răbdare!!!"

Dacă în continuare crezi că toate acestea ar necesita un efort prea mare din partea ta, întreabă-ți și ascultă-ți inima, și vei descoperi că toate acestea îți vor schimba viața:

" Este imposibil - spuse mândria; Este riscant - spuse experiența; Nu are rost - spuse rațiunea; ÎNCEARCĂ!  - șopti INIMA."

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu