luni, 22 iunie 2015

EXEMPLUL PERSONAL


Gândim, ne exprimăm și ne manifestăm atât de des și atât de variat nesfârșitele noastre nemulțumiri. 

Așteptăm cu nerăbdare să ni se rezolve toate problemele. 


Criticăm cu pasiune societatea în care trăim, timpurile prezente, lipsa condițiilor decente de viață, care ne frustrează teribil. 


Ne revoltă mârlănia, grosolănia, lăcomia, impostura, parvenitismul, nepotismul, indiferența, aroganța, agresivitatea, prostia, ignoranța, toate aceste tare care ne înconjoară și ne otrăvesc cu negativismul lor toxic. 

Exaltăm modelele trecutului, sau alte paradigme pe care le credem a fi întruchiparea normalității, a funcționalității, a echilibrului. 


Declarăm cu o suficiență axiomatică că lucrurile nu se vor schimba niciodată, sau, dacă suntem într-un moment de îngăduință reflexivă, acordăm cu o falsă generozitate, și aceea moderată, șansa că poate peste câteva zeci de ani, lucrurile vor fi altfel. 


Pentru ca peste câteva minute, să concluzionăm categorici că nu mai avem nici o șansă. 


NIMIC NU SE VA SCHIMBA. NICIODATĂ. 


Suntem primii care ne repezim să condamnăm, să blamăm, găsim vinovați și avem mâinile încleștate pe pietre pentru o lapidare cu sentintă definitivă a tuturor celor care '' ne țin pe loc și din cauza cărora nu vom da niciodată înainte.''


Vestul și SUA sunt eternele noaste sisteme de referință: etalonul succesului și al reușitei. 


Responsabilii pentru situația noastră prezentă sunt pe rând: balcanismul nostru impregnat în ADN-ul național, lenea și răutatea, combinată cu acea căutare rapace a celor mai facile scurtături către rezolvarea problemelor, acel insinuant '' hai că o rezolvăm noi cumva, să vedem cum facem'', celebra noastră inventivitate în a repara Dacia cu o șurubelniță și o sârmă, extinsă ca panaceu pentru orice altceva - o cârpim, o legăm, o peticim - acest ''o'' putând substitui orice.


Alți responsabili pentru actualul nostru loc în istoria modernă sunt: lipsa responsabilității, a culturii lucrului bine făcut, opusul mitului german al calității, durabilității și fiabilității, acel '' las-o că merge și așa'', acea superficialitate și lipsă a conștientizării impactului consecințelor : '' timpul trece, leafa merge''. 

TOATE ACESTEA LE GÂNDIM, LE SPUNEM ȘI LE AFIRMĂM NOI, CU TĂRIE.

TOATE ACESTEA NE DEFINESC PE NOI, '' ĂȘTIA SUNTEM NOI! '' 



OARE AȘA SĂ FIE? 


PE CÂȚI DINTRE NOI/VOI I-AM OFENSAT CRUNT PRIN ACESTE AFIRMAȚII GENERALIZANTE ȘI DISTRUCTIVE?


DACĂ AȘ FI GÂNDIT AȘA - evident că aceste afirmații nu reflectă gândirea mea, sunt, din contră opusul viziunii mele - NU M-AȘ FI ANULAT CU SENINĂTATE INCLUZÂNDU-MĂ ÎN PLURALUL ''NOI''?


Dacă așa '' ar sta lucrurile'' cum rămâne cu EXEMPLUL PERSONAL al atâtor conaționali valoroși, care și-au definit ca valori în viață seriozitatea, integritatea, cultul pentru muncă, onestitatea, respectul, patriotismul, modestia, responsabilitatea și perseverența?


Cum rămâne cu exodul de inteligență, cum rămâne cu cei care au ales să se întoarcă, cum rămâne cu cei care au ales să nu plece, cum rămâne cu toți acești oameni care indiferent unde se află și ce fac, indiferent de scopurile și direcțiile lor personale de viață, sunt cu sau fără voia lor ambasadorii valorilor, unicității și creativității naționale?


Cum rămâne cu EXEMPLUL PERSONAL al celor care dau dovadă de civilizație, maniere, productivitate, eleganță și profesionalism?


Cum rămâne cu cei care sunt dedicați perfecționării produselor și serviciilor lor, cei care se pun în slujba celorlalți, cei care dăruiesc și refuză să se resemneze și să capituleze?


Cum rămâne cu cei care se implică și nu dau voie pasivității, fricii și indiferenței să le paralizeze voința și gândirea?


EXEMPLUL PERSONAL AL UNUI SINGUR OM POATE PĂREA INSIGNIFIANT PRIN CONTRASTUL LUI FAȚĂ DE CURENTUL CONTRAR CARE ÎL POATE ÎNGHIȚI ÎN ORICE CLIPĂ. 


EXEMPLUL PERSONAL DE AZI POATE FI ÎNSĂ CIVILIZAȚIA, PROGRESUL REAL, TRANSFORMARE PROFUNDĂ DE MÂINE. 


EXEMPLUL PERSONAL ESTE CEL CARE NE VA SCHIMBA IMAGINEA, PERCEPȚIA ȘI SENTIMENTUL VALORII.


NE VA SCHIMBA ÎN PRIMUL RÂND PERCEPȚIA FAȚĂ DE NOI ÎNȘINE. APOI ȘI PERCEPȚIA ÎNTREGII LUMI. 


Admirația și respectul meu pentru voi, care începeți schimbarea prin a vă schimba pe voi, sau prin a rămâne la fel de valoroși și dedicați îmbunătățirii și perfecționării voastre prin schimbare!


Exemplul personal este singurul etalon real și acesta ne va aduce succesul. 


Nu ezitați să îl urmați și emulați!

Photo by KOBU Agency on Unsplash

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu