Dale Carnegie, în cartea lui de referință ARTA DE A REUȘI ÎN VIAȚĂ, spunea că dacă din cartea lui am fi reținut și măcar un singur principiu, nu am fi citit cartea în zadar.
Acest principiu , de care depinde întregul nostru viitor, succesul nostru, abilitatea de a manipula cu integritate pe ceilalți, de a îi influența benefic, principiu care ne garantează relații armonioase cu semenii noștri, care ne atrage simpatia, bunăvoința și cooperarea celorlați, precum și multe alte beneficii este:
SĂ ÎL ÎNȚELEGI CU ADEVĂRAT PE CELĂLALT, SĂ REUȘEȘTI SĂ TE TRANSPUI ÎN LOCUL LUI ÎN ÎNTREGIME, SĂ PRIVEȘTI LUCRURILE DIN PERSPECTIVA LUI.
De câte ori nu am auzit în conversațiile noastre: EU VREAU SĂ ... EU VREAU CA TU SĂ ....
Câtă importanță ați dat acestor conversații?
Cât de des v-ați pus întrebarea în acele secunde interminabile, acea întrebare pe care americanii o comprimă atât de simplu în sintagma: WHAT'S IN IT FOR ME? - Mie ce-mi iese ( la afacerea asta)?
Părinții, soții, prietenii, șefii, profesorii, etc. mult prea des îi abordează pe cei pe care vor să îi influențeze într-o manieră de genul: VREAU SĂ FACI ACEST LUCRU, cu subtextul evindent pentru ei, nerostit însă pentru cel care ar trebui decât să execute: EU ȘTIU CE ESTE CEL MAI BINE PENTRU TINE ȘI TREBUIE SĂ MĂ ASCULȚI.
SINGURA METODĂ PRIN CARE POȚI DETERMINA O PERSOANĂ SĂ FACĂ CE VREI TU ESTE SĂ ÎI OFERI CEEA CE ÎȘI DOREȘTE.
Iar acest lucru nu îl poți face decât dacă reușești să EMPATIZEZI cu cealaltă persoană.
Dale Carnegie dă un exemplu amuzant și extrem de relevant în acest sens:
Îmi place foarte mult să pescuiesc - ne mărturisește în cartea lui - și personal - continuă - sunt înnebunit după fragi cu smântână.
Însă prin nu știu ce mister, peștii nu prea sunt interesați de ce îmi doresc sau ce îmi place mie.
Drept pentru care în vârful acului nu se vor afla fragii, ci o delicatesă mișcătoare după care ei sunt înnebuniți.
Suntem diferiți. Ne motivează lucruri diferite, rezonăm la stimuli diferiți.
Când cineva este interesat - autentic, pentru că impostura este deconspirată foarte ușor - de ce ne interesează pe noi, ne-a captat atenția definitiv și ne deschidem către o comunicare ușoară și prolifică, pentru că ni se dă lucrul cel mai important pentru noi: SENTIMENTUL DE A FI IMPORTANT, recunoaștere primită prin atenția acordată lucrurilor care sunt importante pentru noi.
A fi capabil de EMPATIE față de semenul tău înseamnă A VEDEA, A AUZI, A GÂNDI ȘI A SIMȚI prin filtrul celuilalt, din perspectiva lui, din punctul lui de vedere.
Empatia înseamnă a avea DISPONIBILITATEA DE A RENUNȚA LA TINE, LA CE TE INTERESEAZĂ pentru a avea MINTEA & ATENȚIA CONECTATE LA CELĂLALT.
Nu poți fi empatic fără a RENUNȚA, CEL PUȚIN TEMPORAR LA EGOISMUL TĂU IMANENT.
Empatia presupune 2 persoane care pentru o anumită perioadă de timp - pot să fie 5 minute, poate să fie o viață de om - gândesc la unison, având drept rezultat DOUĂ MINȚI ÎNTREPĂTRUNSE.
Dacă reușim să transpunem EMPATIA pe care o simțim față de EROII NOȘTRI din filme, romane, sport, istorie, politică, muzică, etc., față de MODELELE NOASTRE/IDOLII NOȘTRI, dacă reușim să transpunem această empatie, această IDENTIFICARE, această VIBRAȚIE COMUNĂ și în relațiile cu fiecare persoană pe care o întâlnim în fiecare zi, vom avea cu siguranță garanția unei vieți de succes, vom fi iubiți, ascultați, admirați.
Ați observat că sunt PERSOANE CARE ATRAG, persoane a căror COMPANIE ESTE CĂUTATĂ ÎNTOTDEAUNA DE CEILALȚI?
Câte astfel de persoane aveți în cercul vostru intim?
Sunteți o astfel de persoană?
Empatia DĂRUIEȘTE, UNEȘTE, ATRAGE, CONSTRUIEȘTE.
Empatia este născută din ECHILIBRU INTERIOR, din împăcarea cu sine însuși, din TENDINȚA NATURALĂ DE A FI ÎN ARMONIE CU CEILALȚI.
Empatia are izvor RESPECTUL & INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ NATIVĂ sau DOBÂNDITĂ.
Empatia UMANIZEAZĂ.
Empatia este a te OGLINDI ÎN CELĂLALT.
Photo by Annie Spratt on Unsplash
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu