vineri, 1 mai 2015

CÂT MAI VALOREAZĂ PRIETENIA? DAR CEA ADEVĂRATĂ?


Cât de mult VALOREAZĂ o PRIETENIE? 

Care este MISTERUL, care este mix-ul de emoții umane care generează prietenia?

O prietenie adevărată, reală, se VERIFICĂ oare numai prin TESTUL TIMPULUI, prin durată? 

O prietenie veche de multi ani - uneori poate zeci de ani - poate să fie mai puțin consistentă prin greșelile pe care prietenii le fac unii față de alții - greșeli minore sau poate majore - cu frecvență variabilă, decât o prietenie nouă, care pare atât de atractivă, care creează atât de mult entuziasm, și care pare în momentul creării că promite mai mult decât toate prieteniile anterioare? 

Cât de mult este afecțiune, generozitate, iubire, afinitate într-o prietenie și cât de mult interes, beneficii, falsitate? 

Cât de ușor renunți la un prieten?

Cât de ușor renunță el la tine? 

Ești dispus să ierți o răutate gratuită?

O lipsă de recunoștință? 

Ești dispus să vezi în continuare ce ți-a plăcut la prietenul tău, chiar dacă, inexplicabil poate pentru tine, te jignește grav, te bârfește, te desconsideră gratuit, te trădează senin?

Oare ai înțeles însă adevăratul lui motiv pentru acest comportament? 

Oare tu nu ai greșit de atât de multe ori față de el, și el sau ea, din delicatețe, nu numai că s-a făcut că nu vede, dar chiar ți-a găsit scuze atît de abile, încât, pentru moment chiar și tu le-ai crezut?

Te-ai gândit oare, că după ce te-a ajutat atâția ani, te-a susținut necondiționat, te-a iubit și te-a protejat, ți-a apărat onoarea înfruntând pe cei care te denigrau în lipsa ta, chiar dacă a avut atât de mult de pierdut, te-ai gândit oare, că după toate aceste lucruri minunate, care definesc prietenia, pur și simplu nu a mai suportat indiferența, ingratitudinea și capriciile tale?

Poate nu.

Sau poate ai fost și tu de cealaltă parte. 


Prietenia este cel mai complex sentiment uman, în opinia mea. 

Tocmai pentru că este atât de fragilă, este atât de frumoasă. 

Tocmai pentru că se poate transforma într-o secundă în devoțiune impresionantă, sau în ură lipsită de rațiune, sau, printr-un upgrade magic în iubire pe viață și dincolo de ea. 

Vă spun cum gândesc eu:

NU FACEȚI NICIODATĂ INVENTARUL PRIETENIEI. 

Alegeți și lăsați-vă aleși, când SIMȚIȚI că asta este ceea ce vreți să faceți. 

Eu dintotdeauna, în momentul în care întâlnesc un om, VĂD MAI ÎNTÂI LUCRURILE POZITIVE, CALITĂȚILE, PARTEA BENEFICĂ  a acelui om, UNICITATEA LUI. 

Și acolo mă opresc. 

Orice om în această lume are CEL PUȚIN O CALITATE. 

Aceasta este permanent în centrul percepției mele. 

Nu înseamnă că nu îl văd exact cum este, cum vrea să pară, cum reușește sau nu să pară cine vrea să fie. 

Dar aleg să îl văd PRIN CALITĂȚILE LUI. 

NU RENUNȚ LA OAMENI. 

NICIODATĂ. 

Chiar dacă uneori fac pauze. De o zi, sau de ani. 

Și de fiecare dată când sunt tentat să uit că cel din fața mea este calitatea pe care am văzut-o in el, și calitatățile și gesturile minunate și felul de a fi, unic, care m-au determinat să îl aleg drept prieten, îmi aduc aminte de  PRIETENUL NOSTRU, CARE NU NE DEZAMĂGEȘTE NICIODATĂ, CARE NE IUBEȘTE NECONDIȚIONAT ȘI NE AJUTĂ, INDIFERENT  DE COMPORTAMENTUL NOSTRU. 

Îmi aduc aminte de DUMNEZEU, care ne iartă indiferent cât de mult îi greșim. Ne iubește, ne ajută și vede în noi CALITATEA CARE NE DEFINEȘTE ȘI NE FACE UNICI!

Când sunteți tentați să STRICAȚI O PRIETENIE, luați o pauză de o secundă, inspirați adânc și aduceți-vă aminte DE CE SUNTEȚI PRIETENI ȘI DE CE VĂ IUBIȚI!

CÂT MAI VALOREAZĂ O PRIETENIE? 

TOTUL. 

CÂT VALOREAZĂ O PRIETENIE ADEVĂRATĂ?

PLUSAȚI VOI....

Photo by Tyler Nix on Unsplash

4 comentarii:

  1. Idei minunate despre prietenie, despre ce inseamna ea, despre cum poate sa ne modeleze viata si mergand nu prea departe, poate caractere. Oare cati dintre noi ne regasim in aceste cuvinte, in aceste idei circumstantiale? Sentimentele ne intregesc fiinta, ne aduc bucurie sau tristete. Oare prietenia doare? Dar prietenia adevarata si pierduta? Pluseaza tu Mihai!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu aș face și ceva referiri la prietenia mult prea ușor destructurată de către factorul feminin...abilul diavol care îndepărtează cu ambiție infinită și total nejustificată orice umbră de prietenie de care se bucura masculul înainte de a o cunoaște...Toți am trecut prin asta...nu?!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mihai Eminescu spunea...Prietenia adevărată valorează în BANI și încredere..căci de vorbe goale e sătulă lumea. Așa deci cereți-i așa zisului Prieten adevarat ptr 10 zile o sumă inportantă de bani cu înprumut pe care o deține cu siguranță...și dacă răspunsul lui va fi ...NU... atunci nici acea Prietenie nu are voie să durze mai mult de 10 zile...Deci testați-vă Prietenii

    RăspundețiȘtergere