miercuri, 20 mai 2015

SALONUL DE VALS, STRADA SI JUNGLA


Ce au în comun salonul de vals, străzile și jungla? 

Lupta pentru supraviețuire și supremație.

Regulile lor nescrise. 

Ce au diferit?

Gradul de rafinament, agresivitate, subtilitate.

Abilitatea de a deghiza, camufla.

Tacticile de atac, apărare, adaptare.

Modul de recunoaștere a masculului sau femelei alpha. Convențiile. Cutuma.

Și mai au ceva în comun: toate au învingători și învinși. Leaders & followers. 

Ce se întâmplă însă când noul-venit încalcă regulile?


Poate inova și crea noi reguli, poate prin comportamentul atipic să câștige și schimbe jocul. Poate să redefinească modul de relaționare și poziționare.

Acest tip de nou-venit are o personalitate puternică, are viziune, curaj și o inteligență vie, care transformă cu stil sau cu brutalitate însăși esența lucrurilor.

Mai are însă ceva: o înțelegere exactă, reală, precisă, în detaliu, a regulilor salonului de vals, străzii, junglei.

Noul-venit care încalcă regulile, pentru că fie nu le înțelege, fie nu le acceptă, fie nu vrea să își modifice comportamentul și să fie aceeași persoană în mod liniar, în medii diferite va fi atacat, sfâșiat și umilit. 

Va eșua lamentabil. 


Câteodată îi va lua o oră să își revină și să devină cine și ce trebuie să devină pentru a se adapta, pentru a supraviețui și poate pentru a reuși, câteodată îi va lua o zi, un an, sau poate nu va reuși niciodată și își va spune: nu e de mine. 

Poate că așa este. Poate că nici nu ar fi trebuit să încerce. 

Sau poate e decât începutul drumului. Al călătoriei inițiatice. Poate decât trebuie să înțeleagă lucrurile, să știe cum să valseze printre pericolele și avantajele străzii, fără ca strada să îl contamineze.

Poate este street smart și își pune în valoare spontaneitatea, curajul și încrederea în sine, învățând eleganța codului bunelor maniere pentru a străluci într-un mediu rafinat. 

Sau poate nu. 

In Italia renascentistă , ulterior în Franța monarhiei absolutiste și în Viena imperială gradul de rafinament, de eleganță și stil al saloanelor literare, al complexei etichete de la curtea regală, al balurilor opulente, al spectacolelor de operă fabuloase și al diplomației internaționale a ajuns la apogeu.

Splendoarea veșmintelor aristocrației și nobilimii, suplețea duelurilor verbale între oamenii de litere, de arte, între oamenii de stat, educația, cultura și ascuțimea spiritului, intrigile, vanitatea, orgoliul și ego-ul supradimensionat erau arme și motivații letale și în același timp sursa care a generat întregi epoci de aur și mizerie în același timp în istoria umanității.

Toate însă au avut același fir roșu călăuzitor: înțelege regulile junglei, respectă-le, pune-le să lucreze pentru tine sau fii distrus de ele!

Întotdeauna a apărut un vizionar care și-a spus: nu respect nici o regulă, voi crea noi reguli, care îmi vor câștiga respectul.

Până când acele reguli vor fi, la rândul lor, încălcate de alt vizionar. 

Când o tânără sau un tânăr era pentru prima dată introdus la Curtea Regelui Soare i se spunea: să nu fii orbit de strălucirea și fastuozitatea care te vor ameți la fiecare pas: nimic nu este ceea ce pare! Toate sunt iluzii!

Când o tânără dintr-o familie nobiliară ieșea în societate la primul vals și făcea cunoștință cu ducele sau contele cutare, dacă ai fi privit din exterior cum dansează îmbrățișându-și privirile cu intensitate, dublată de reținere, autocontrol și conștientizare a fiecărei priviri din jur, numai un ochi cu experiență și intuiție ar fi putut ghici cine este prada și cine este vânătorul: de multe ori lucrurile stăteau exact invers față de cum ar fi arătat. 

Străzile te învață că un dușman sau un adeversar te poate ataca sau viza în continuare, însă acest lucru nu îl împiedică să te privească cu respect, iar noua cunoștință îți zâmbește aprobator și se pregătește să te vândă. 

Jungla din noi, instinctul și pornirea animalului totemic nu are nuante: Mănâncă sau fii mâncat!


Salonul de vals, strada & jungla sunt 3 fațete ale aceluiași minunat lucru, numit VIAȚĂ!

Fiți lei, pantere, gazele sau grizzly!

Fiți cine vreți să fiți! Nu va fie teamă să deveniți cine vreți sau simțiți că ați putea fi!

Luptați, câștigați, pierdeți, daruiți sau primiți!



Iubiți și aveți curaj!

Photo by bantersnaps on Unsplash

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu