joi, 28 mai 2015

PROMISIUNI DE SFÂRȘIT/ÎNCEPUT DE AN

Suntem aproape la mijlocul anului.

V-ați luat un moment de pauză să vă amintiți promisiunile gândite impetuos la sfârșitul anului trecut și asumate cu atât de mult entuziasm pe 1 ianuarie:

Anul acesta voi ...

V-ați gândit că în curând vă veți afla din nou în același moment - sfârșit/început de an și din nou vă veți promite: anul acesta ...

E destul de suprinzător cum începem anul cu atât de multă energie, cu atât de multă încredere că anul acesta, nou, lucrurile vor fi cu totul diferite față de anul trecut?

Nu ne urăm unii altora din toată inima: îți doresc un an nou mai bun, să fii mai fericit, mai împlinit...?

Ce se întâmplă pe traseul acestui nou an, care pare atât de atrăgător cu promisiunile lui că în sfârșit anul acesta voi reuși să ... sau să..., în sfârșit?

Care este misterul care generează de cele mai multe ori eșecul garantat în îndeplinirea atât de generoaselor promisiuni?

Pentru început, majoritatea promisiunilor NU SUNT REALISTE.

Nu am spus că nu sunt REALIZABILE, numai că nu sunt realiste.

PROBABILITATEA ca în noul an să fie un SALT SPECTACULOS - un BREAKTHROUGH  este foarte mică.

Nu este exclusă, însă este foarte redusă.
Deoarece schimbările drastice, dramatice, majore, au nevoie de timp, răbdare, perseverență și mai ales un dozaj adecvat, in crescendo.

Este posibil să te lași, în sfârșit, de fumat, dacă faci acest lucru brusc. Pur și simplu ești foarte hotărât.
(Am reușit și eu o dată - timp de aproape doi ani).

Poți să slăbești 10 kg într-o lună. Sau să mergi la sală o lună.

Ce se întâmplă apoi însă,  a doua, a treia lună.

Rezoluția scade, ești preocupat de atât de multe lucruri, ești STRESAT, și atunci imaginația ta, ca a noastră tuturor, de altfel, va fi foarte prolifică în a îți găsi scuze:

Sunt stresat, sunt nervos, sunt agitat - nu am ce să fac, fumez pe stres, mănânc pe stres, nu mai am timp de sală, etc.


Reversul medaliei este că atunci când ENTUZIASMUL NOII NOASTRE PROMISIUNI se întâlnește cu MEDIUL NOSTRU OBIȘNUIT, ne lovim de:

- Hai să fim serioși, nu ai cum să faci asta!

Sau:

- Nici tu nu crezi ce spui!
Etc.

Și determinarea noastră, hotărârea care părea de neclintit se evaporă, uităm, și ne trezim la sfârșitul anului că nici nu mai avem chef sau curaj să ne mai propunem încă o dată.

Ce vă propun eu:

1. Scrieți din nou lista cu cele mai importante 10 promisiuni pe care vi le-ați făcut la începutul anului.

2. Revizuiți-le pe cele care vi se par că sunt nerealiste, sau nerealizabile pentru perioada rămasă. Nu renunțați la ele. Păstrați esența, însă diminuați cantitatea sau creșteți perioada.

3. Hotărâți ca la acele promisiuni a căror îndeplinire ar genera un salt major în viața voastră să nu renunțați, orice ar fi. Decât să căutați noi soluții & planuri de îndeplinire și să le adaptați.

4. Faceți în așa fel încât să aveți lista în permanență la voi ( pe telefon, pe o coală, pe un post-it) astfel încât să o citiți de cel puțin de trei ori pe zi.

5. Selectați cele mai importante 3 promisiuni, și ACȚIONAȚI în fiecare zi CEL PUȚIN UN MINUT în direcția realizării lor.

Eu voi face acest lucru.

Succes!

Photo by marcos mayer on Unsplash

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu